Ashfield Residence
Old and New

Wangal/Gadigal Country

Behind the unassuming facade of this 1910 era family home, set in the heritage context of Sydney’s inner west, sits a contemporary extension with hidden surprises. Seamlessly marrying the old with the new. The expansive open plan, naturally ventilated structure celebrates craftsmanship and timeless materials.

The brief was to provide a modern extension that was sympathetic to the home’s heritage. Because of this, the concept and material selection are quite restrained; a timeless palette of timber, natural stone and white walls in conjunction with polished concrete floors that anchors the design.

The element of surprise is leveraged in the traditional end of the house using wardrobe doors that reveal a hidden en suite bathroom tucked away behind. Intelligent joinery also conceals all USB and power points inside the en suite vanity drawers.

Handcrafted contemporary oak doors act as a junction between old and new with the traditional timber floor giving way to a heated, polished white concrete slab.

The extension has been carved into the sloping corner block and orientated north east to allow for an expansive, cross-ventilated structure. Single-level, it contains the open plan kitchen, dining, living and outdoor entertaining area complete with a pool.

Tucked beneath this platform is a high-tech, acoustic-absorbing light-filled media room, concealed laundry, toilet, storage and garage.

Quality craftsmanship and manufacture underpin the design and will ensure the project remains sustainable and timeless for many years to come.

Rob & Kylie

2013

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn